Bamboe bali van vis
Ingrediënten voor 1 persoon:
- 50 g ui
- 30 g bleekselderij
- 75 g prei
- 75 g wortelen
- ½ eetlepel arachideolie
- ½ teentje knoflook
- 1 klein stukje gember
- 20 g sojascheuten
- handvol spinaziebladeren
- 1 dl water
- 3 g vetarm kippenbouillonblokje
- chilisaus
- 100 g kabeljauw
- sap van ¼ citroen
- peper
- zout
- ½ eetlepel maïsbloem
- 35 g ongepelde rijst, ongekookt
- 25 g gekookte scampi
- gehakte bieslook
Bereidingswijze:
- Maak de groenten schoon
- Versnipper de ui, snij de selderij in fijne reepjes, de prei in fijne ringen en de wortelen in dunne plakjes
- Verhit de olie in de wok
- Roerbak gedurende één minuut de ui, de fijngeperste knoflook en de gemberwortel
- Voeg de andere groenten en de spinazie toe en roerbak 4 minuten
- Doe in de wok 1 dl water, het kippenbouillonblokje en de chilisaus
- Breng aan de kook, leg er de stukken vis op en besprenkel met citroen, peper en eventueel zout
- Laat 10 minuten garen
- Breng in een kom water aan de kook, voeg er de rijst aan toe en kook hem gaar
- Bind met de maïsbloem
- Dien op met rijst en scampi’s, garneer met bieslook

Duo van kabeljauw en asperges met een garnalensaus en aardappelpuree
Ingrediënten voor 1 persoon:
- 200 g ongeschilde aardappelen
- 250 g verse of diepgevroren asperges
- 100 g kabeljauwfilet
- Voor de saus:
- 7 ml olijfolie
- 7 g tarwebloem
- 100 g visbouillon (het pocheervocht van de kabeljauw gebruiken)
- peper en zout
- 3 ml citroensap
- 10 g grijze garnalen, gepeld
- enkele takjes verse dille
- muskaatnoot
- Voor de afwerking:
- 50 g kerstomaatjes
- 10 g citroen
- enkele takjes verse dille
- verse peterselie
Bereidingswijze:
- Schil de aardappelen
- Breng een weinig water aan de kook en voeg de aardappelen toe
- Laat ze gedurende 15- 20 minuten koken
- Maak de asperges schoon
- Doe de asperges in ruim kokend water en laat ze 15- 20 minuten koken, tot ze gaar zijn
- Pocheer de kabeljauw in water (als vuistregel geldt een pocheertijd van ca. 2 minuten per centimeter dikte, gemeten op het dikste deel, of totdat het visvlees niet meer transparant is)
- Vang het pocheervocht op voor de saus
- Maak voor de saus een roux van de olijfolie en de bloem
- Voeg een beetje van de visbouillon toe tot de saus indikt
- Voeg de bouillon toe totdat de saus de gewenste dikte heeft bereikt
- Voeg naar smaak wat peper en zout toe aan de saus, evenals wat citroensap, de garnaaltjes en de takjes dille
- Giet de aardappelen af en pureer ze
- Kruid ze naar smaak met peper, zout en muskaatnoot
- Giet ook de asperges af
- Schik alles mooi op een bord en versier met de saus
- Garneer het gerecht met enkele kerstomaatjes, wat schijfjes citroen en enkele takjes verse dille
- Versier de asperges met fijngehakte peterselie

Quiche van kabeljauw met spinazie en prei
Ingrediënten voor 1 persoon:
- 60 g prei
- 60 g spinazie
- 100 g kabeljauwfilet
- 100 g aardappelen
- 30 ml magere melk
- 20 g geraspte harde kaas, light
- peper
- zout
- muskaatnoot
Bereidingswijze:
- Snij de prei in grove stukken
- Blancheer de prei en de spinazie gedurende korte tijd (2 min.) in heet water
- Laat de prei en de spinazie uitlekken
- Snij de kabeljauw in reepjes
- Voeg de reepjes bij de spinazie en de prei
- Doe het mengsel in een ovenvast schaaltje
- Kook de aardappelen zacht
- Pureer ze en voeg een scheutje magere melk toe
- Verwarm de melk op een zacht vuurtje
- Voeg er van het vuur de kaas bij en meng goed
- Kruid het mengsel met peper, zout en muskaatnoot
- Giet gelijkmatig het vloeibaar mengsel over het ovenschaaltje
- Plaats het schaaltje 20 min. in een voorverwarmde oven van 175°C
 Zalmforel in papillot met gepofte aardappelen en broccoli
Ingrediënten voor 1 persoon:
- 120 g aardappelen
- 200 g broccoli
- 120 g verse zalmfilet
Bereidingswijze:
- Spoel de aardappelen goed af
- Leg ze naast elkaar op de ovenbakplaat
- Zet de plaat op in een matig voorverwarmd oven
- Pof de aardappelen gedurende ½ uur voor kleine en ¾ uur tot 1 uur voor grote
- Stoom de broccoli in een stoommandje tot ze beetgaar is
- Wikkel de zalmforel in een stukje aluminiumfolie en vorm tot papilloten
- Gaar gedurende 20 minuten in een warme oven
- Haal de aardappelen uit de oven als de schil bruin en knappend is
- Snij bij het opdienen de papillotten open
- Leg de zalmforel op borden en serveer direct
- Geef er de gepofte aardappelen en broccoli bij

|
|
Koolvisrolletjes met een kleurrijke pastasalade
Ingrediënten voor 1 persoon:
- 100 g koolvis
- ½ ei
- ½ teentje knoflook
- ½ eetlepel sojasaus
- peper
- 50 g bamboespruiten (uit blik)
- 150 g Chinese kool
- 45 g gekleurde spirelli’s, ongekookt
- ½ citroen
Bereidingswijze:
- Snij de vis in reepjes
- Klop het ei los en voeg het fijngeperste knoflookteentje, de sojasaus en de peper toe
- Snij de uitgelekte bamboespruiten in reepjes en doe ze met de vis bij het ei
- Dompel de koolblaadjes onder in kokend water en laat uitlekken op keukenpapier
- Verdeel de vulling over de koolblaadjes, plooi de zijkanten naar binnen en rol ze op
- Leg de rolletjes naast elkaar in een stoommandje en stoom 15 minuten op volle kracht
- Kook intussen de spirelli’s gaar en giet ze af
- Meng met het sap van de citroen
- Schil de koolrolletjes op de spirelli’s

Gepocheerde tongfilets in mosterdsaus met gekookte bloemkool en groene tagliatelle
Ingrediënten voor 1 persoon:
- 10 g mosterd
- 50 ml magere yoghurt
- 5 g sjalot
- 10 g augurken
- 250 g bloemkool
- water
- 5 g visbouillonblokje
- 100 g tongfilet
- snuifje zout
- 1 ml olijfolie
- 50 g groene tagliatelle, ongekookt
Bereidingswijze:
- Roer de mosterd door de yoghurt
- Snipper de sjalot en de augurk fijn
- Voeg de fijngesnipperde sjalot en de augurk toe aan het yoghurtmengsel
- Was en snij de bloemkool
- Kook het water en voeg de bloemkool toe
- Laat ongeveer 10 minuten koken
- Breng in een kom water aan de kook (tot juist onder het kookpunt)
- Voeg het bouillonblokje toe
- Rol de tongfilets op en steek vast met een cocktailprikker
- Pocheer de tongfilets in de vloeistof
- Breng in een derde kom opnieuw water aan de kook met een druppel olie en een snuifje zout
- Voeg de tagliatelle toe
- Laat 8 tot 10 minuten koken (zoals op de verpakking staat aangeduid
- Schik de bloemkool, de tongfilets en de tagliatelle op een bord en versier met de mosterdsaus

Gestoomde tongrolletjes met paprikasaus en pasta
Ingrediënten voor 1 persoon:
- 90 g tomaat
- 15 g sjalotje
- 500 ml water
- 30 g ijsbergsla
- 100 g gefileerde tong
- zout
- peper
- 35 g volkoren tagliatelle, ongekookt
- 40 g rode paprika
- 1 eetlepel magere melk
Bereidingswijze:
- Ontvel de tomaten, verwijder het vocht en de zaadjes en snijd het vruchtvlees in piepkleine blokjes
- Pel en snipper het sjalotje
- Meng de sjalotsnippers met de blokjes tomaat en laat ze uitlekken in een zeef
- Was de slabladeren en snijd de harde nerven er wigvormig uit
- Maak de slabladeren soepel door ze in een vergiet te doen en er ca. ½ liter heet water op te gieten
- Dep de bladeren droog en leg ze, elkaar gedeeltelijk overlappend, twee aan twee op een plank
- Leg een van de tongfilets tussen twee velletjes natgemaakt plasticfolie en sla hem met de platte kant van een hakmes iets platter
- Doe hetzelfde met de overige filets
- Dep de filets droog met keukenpapier en bestrooi ze met peper en zout
- Schep het tomaat-sjalotmengsel op het breedste gedeelte van de filets en rol de filets, beginnend met de brede kant, zorgvuldig op
- Verpak de tongrolletjes in de klaargelegde slabladeren
- Breng in een grote (stoom)pan een laag water aan de kook
- Leg de tongpakketje in het stoomgedeelte
- Leg een deksel op de pan en stoom de vispakketjes gaar (ca. 7 minuten)
- Breng water aan de kook
- Kook de tagliatelle gedurende 7 minuten tot ze beetgaar is
- Maak de paprika schoon en snijdt het vruchtvlees in kleine stukjes
- Smelt de margarine in een steelpan en bak de groenten
- Doe het water bij de groenten en breng het vocht aan de kook (ca. 15 minuten)
- Pureer het paprikamengsel en meng er de melk door
- Laat de saus doorkoken tot de gewenste dikte of bind de saus eventueel met maïzena
- Schik alles mooi op een bord en versier met de saus

|