RECEPTEN > VIS RECEPTEN >

300 KCAL RECEPTEN | AARDAPPEL RECEPTEN | DESSERT RECEPTEN | PASTA RECEPTEN | RIJST RECEPTEN | SOEP RECEPTEN | VEGETARISCH | VIS RECEPTEN | VLEES RECEPTEN |



Vis Recepten

Bamboe bali van vis

Ingrediënten voor 1 persoon:

  • 50 g ui
  • 30 g bleekselderij
  • 75 g prei
  • 75 g wortelen
  • ½ eetlepel arachideolie
  • ½ teentje knoflook
  • 1 klein stukje gember
  • 20 g sojascheuten
  • handvol spinaziebladeren
  • 1 dl water
  • 3 g vetarm kippenbouillonblokje
  • chilisaus
  • 100 g kabeljauw
  • sap van ¼ citroen
  • peper
  • zout
  • ½ eetlepel maïsbloem
  • 35 g ongepelde rijst, ongekookt
  • 25 g gekookte scampi
  • gehakte bieslook

Bereidingswijze:

  • Maak de groenten schoon
  • Versnipper de ui, snij de selderij in fijne reepjes, de prei in fijne ringen en de wortelen in dunne plakjes
  • Verhit de olie in de wok
  • Roerbak gedurende één minuut de ui, de fijngeperste knoflook en de gemberwortel
  • Voeg de andere groenten en de spinazie toe en roerbak 4 minuten
  • Doe in de wok 1 dl water, het kippenbouillonblokje en de chilisaus
  • Breng aan de kook, leg er de stukken vis op en besprenkel met citroen, peper en eventueel zout
  • Laat 10 minuten garen
  • Breng in een kom water aan de kook, voeg er de rijst aan toe en kook hem gaar
  • Bind met de maïsbloem
  • Dien op met rijst en scampi’s, garneer met bieslook

Duo van kabeljauw en asperges met een garnalensaus en aardappelpuree

Ingrediënten voor 1 persoon:

  • 200 g ongeschilde aardappelen
  • 250 g verse of diepgevroren asperges
  • 100 g kabeljauwfilet
  • Voor de saus:
    • 7 ml olijfolie
    • 7 g tarwebloem
    • 100 g visbouillon (het pocheervocht van de kabeljauw gebruiken)
    • peper en zout
    • 3 ml citroensap
    • 10 g grijze garnalen, gepeld
    • enkele takjes verse dille
    • muskaatnoot
  • Voor de afwerking:
    • 50 g kerstomaatjes
    • 10 g citroen
    • enkele takjes verse dille
    • verse peterselie


Bereidingswijze:

  • Schil de aardappelen
  • Breng een weinig water aan de kook en voeg de aardappelen toe
  • Laat ze gedurende 15- 20 minuten koken
  • Maak de asperges schoon
  • Doe de asperges in ruim kokend water en laat ze 15- 20 minuten koken, tot ze gaar zijn
  • Pocheer de kabeljauw in water (als vuistregel geldt een pocheertijd van ca. 2 minuten per centimeter dikte, gemeten op het dikste deel, of totdat het visvlees niet meer transparant is)
  • Vang het pocheervocht op voor de saus
  • Maak voor de saus een roux van de olijfolie en de bloem
  • Voeg een beetje van de visbouillon toe tot de saus indikt
  • Voeg de bouillon toe totdat de saus de gewenste dikte heeft bereikt
  • Voeg naar smaak wat peper en zout toe aan de saus, evenals wat citroensap, de garnaaltjes en de takjes dille
  • Giet de aardappelen af en pureer ze
  • Kruid ze naar smaak met peper, zout en muskaatnoot
  • Giet ook de asperges af
  • Schik alles mooi op een bord en versier met de saus
  • Garneer het gerecht met enkele kerstomaatjes, wat schijfjes citroen en enkele takjes verse dille
  • Versier de asperges met fijngehakte peterselie



Quiche van kabeljauw met spinazie en prei

Ingrediënten voor 1 persoon:

  • 60 g prei
  • 60 g spinazie
  • 100 g kabeljauwfilet
  • 100 g aardappelen
  • 30 ml magere melk
  • 20 g geraspte harde kaas, light
  • peper
  • zout
  • muskaatnoot

Bereidingswijze:

  • Snij de prei in grove stukken
  • Blancheer de prei en de spinazie gedurende korte tijd (2 min.) in heet water
  • Laat de prei en de spinazie uitlekken
  • Snij de kabeljauw in reepjes
  • Voeg de reepjes bij de spinazie en de prei
  • Doe het mengsel in een ovenvast schaaltje
  • Kook de aardappelen zacht
  • Pureer ze en voeg een scheutje magere melk toe
  • Verwarm de melk op een zacht vuurtje
  • Voeg er van het vuur de kaas bij en meng goed
  • Kruid het mengsel met peper, zout en muskaatnoot
  • Giet gelijkmatig het vloeibaar mengsel over het ovenschaaltje
  • Plaats het schaaltje 20 min. in een voorverwarmde oven van 175°C


Zalmforel in papillot met gepofte aardappelen en broccoli

Ingrediënten voor 1 persoon:

  • 120 g aardappelen
  • 200 g broccoli
  • 120 g verse zalmfilet


Bereidingswijze:

  • Spoel de aardappelen goed af
  • Leg ze naast elkaar op de ovenbakplaat
  • Zet de plaat op in een matig voorverwarmd oven
  • Pof de aardappelen gedurende ½ uur voor kleine en ¾ uur tot 1 uur voor grote
  • Stoom de broccoli in een stoommandje tot ze beetgaar is
  • Wikkel de zalmforel in een stukje aluminiumfolie en vorm tot papilloten
  • Gaar gedurende 20 minuten in een warme oven
  • Haal de aardappelen uit de oven als de schil bruin en knappend is
  • Snij bij het opdienen de papillotten open
  • Leg de zalmforel op borden en serveer direct
  • Geef er de gepofte aardappelen en broccoli bij





  Koolvisrolletjes met een kleurrijke pastasalade

Ingrediënten voor 1 persoon:

  • 100 g koolvis
  • ½ ei
  • ½ teentje knoflook
  • ½ eetlepel sojasaus
  • peper
  • 50 g bamboespruiten (uit blik)
  • 150 g Chinese kool
  • 45 g gekleurde spirelli’s, ongekookt
  • ½ citroen

Bereidingswijze:

  • Snij de vis in reepjes
  • Klop het ei los en voeg het fijngeperste knoflookteentje, de sojasaus en de peper toe
  • Snij de uitgelekte bamboespruiten in reepjes en doe ze met de vis bij het ei
  • Dompel de koolblaadjes onder in kokend water en laat uitlekken op keukenpapier
  • Verdeel de vulling over de koolblaadjes, plooi de zijkanten naar binnen en rol ze op
  • Leg de rolletjes naast elkaar in een stoommandje en stoom 15 minuten op volle kracht
  • Kook intussen de spirelli’s gaar en giet ze af
  • Meng met het sap van de citroen
  • Schil de koolrolletjes op de spirelli’s



Gepocheerde tongfilets in mosterdsaus met gekookte bloemkool en groene tagliatelle

Ingrediënten voor 1 persoon:

  • 10 g mosterd
  • 50 ml magere yoghurt
  • 5 g sjalot
  • 10 g augurken
  • 250 g bloemkool
  • water
  • 5 g visbouillonblokje
  • 100 g tongfilet
  • snuifje zout
  • 1 ml olijfolie
  • 50 g groene tagliatelle, ongekookt

Bereidingswijze:

 

  • Roer de mosterd door de yoghurt
  • Snipper de sjalot en de augurk fijn
  • Voeg de fijngesnipperde sjalot en de augurk toe aan het yoghurtmengsel
  • Was en snij de bloemkool
  • Kook het water en voeg de bloemkool toe
  • Laat ongeveer 10 minuten koken
  • Breng in een kom water aan de kook (tot juist onder het kookpunt)
  • Voeg het bouillonblokje toe
  • Rol de tongfilets op en steek vast met een cocktailprikker
  • Pocheer de tongfilets in de vloeistof
  • Breng in een derde kom opnieuw water aan de kook met een druppel olie en een snuifje zout
  • Voeg de tagliatelle toe
  • Laat 8 tot 10 minuten koken (zoals op de verpakking staat aangeduid
  • Schik de bloemkool, de tongfilets en de tagliatelle op een bord en versier met de mosterdsaus



Gestoomde tongrolletjes met paprikasaus en pasta

Ingrediënten voor 1 persoon:

 

  • 90 g tomaat
  • 15 g sjalotje
  • 500 ml water
  • 30 g ijsbergsla
  • 100 g gefileerde tong
  • zout
  • peper
  • 35 g volkoren tagliatelle, ongekookt
  • 40 g rode paprika
  • 1 eetlepel magere melk

Bereidingswijze:

 

  • Ontvel de tomaten, verwijder het vocht en de zaadjes en snijd het vruchtvlees in piepkleine blokjes
  • Pel en snipper het sjalotje
  • Meng de sjalotsnippers met de blokjes tomaat en laat ze uitlekken in een zeef
  • Was de slabladeren en snijd de harde nerven er wigvormig uit
  • Maak de slabladeren soepel door ze in een vergiet te doen en er ca. ½ liter heet water op te gieten
  • Dep de bladeren droog en leg ze, elkaar gedeeltelijk overlappend, twee aan twee op een plank
  • Leg een van de tongfilets tussen twee velletjes natgemaakt plasticfolie en sla hem met de platte kant van een hakmes iets platter
  • Doe hetzelfde met de overige filets
  • Dep de filets droog met keukenpapier en bestrooi ze met peper en zout
  • Schep het tomaat-sjalotmengsel op het breedste gedeelte van de filets en rol de filets, beginnend met de brede kant, zorgvuldig op
  • Verpak de tongrolletjes in de klaargelegde slabladeren
  • Breng in een grote (stoom)pan een laag water aan de kook
  • Leg de tongpakketje in het stoomgedeelte
  • Leg een deksel op de pan en stoom de vispakketjes gaar (ca. 7 minuten)
  • Breng water aan de kook
  • Kook de tagliatelle gedurende 7 minuten tot ze beetgaar is
  • Maak de paprika schoon en snijdt het vruchtvlees in kleine stukjes
  • Smelt de margarine in een steelpan en bak de groenten
  • Doe het water bij de groenten en breng het vocht aan de kook (ca. 15 minuten)
  • Pureer het paprikamengsel en meng er de melk door
  • Laat de saus doorkoken tot de gewenste dikte of bind de saus eventueel met maïzena
  • Schik alles mooi op een bord en versier met de saus





 

Annelies Verhelst 

Voedingsdeskundige - diëtiste - sportdiëtiste

Lid van de Vlaamse Beroepsvereniging van Voedingsdeskundigen en Diëtisten
RIZIV erkenning: 5-60928-23-601 

Privé-praktijk :
Molenkouter 5 - 9620 Zottegem

Gsm : 0497  / 15 59 24