STOPPEN MET ROKEN EN ANGST OM TE VERDIKKEN?

[ terug ]    

Je bent van plan om te stoppen met roken maar je bent bang dat je gewicht daardoor zal gaan toenemen? Dan is het misschien geen slecht idee om ook je voedingsgewoontes eens onder de loep te laten nemen en raad te vragen bij een voedingsdeskundige.


Wanneer men stopt met roken ziet men maar al te vaak dat het gewicht opeens de lucht inschiet en men niet goed weet wat de oorzaak hiervan is. Nicotine verhoogt immers het energieverbruik en vermindert de eetlust. Sommige ex-rokers klagen dat ze 5 tot 10 kg bijgekomen zijn op enkele weken tijd.


Wanneer je stopt met roken ga je opeens weer beter smaken en ruiken en dat stimuleert de eetlust. Ook je verbrandingspeil zal verminderen wat dus inhoudt dat je gemakkelijker vet zal opslaan. Het is mogelijk dat je de eerste maanden na de rookstop tijdelijk een lichte gewichtstoename kan krijgen maar op termijn zou er eerder sprake moeten zijn van een gewichtsdaling. Dit is vooral te danken aan de extra energie die je nu hebt. Je krijgt ook meer zin om te gaan bewegen, lopen, fietsen, squashen omdat je je gewoon beter in je vel gaat voelen. Het uitoefenen van een activiteit versterkt dat gevoel alleen maar, waardoor je uiteindelijk een gezond gewicht bekomt.


Het moment waarop je stopt met roken is cruciaal. Stop er mee op een moment dat je je goed voelt en je er klaar voor voelt. Het is vooral van belang dat je de eerste weken na je rookstop doorbijt. Je lichaam heeft de tijd nodig om zich aan te passen. Vervang het roken niet door een ander genotsmiddel of door meer te gaan eten dan je gewoon bent. Zoek afleiding in sport en ontspanning. Sluit je aan bij een sportclub of spreek eens af met een paar vrienden om een fietstocht te maken. Het uitoefenen van een activiteit versterkt dat gevoel alleen maar, waardoor je uiteindelijk een gezond gewicht bekomt.


 

Annelies Verhelst 

Voedingsdeskundige - diëtiste - sportdiëtiste

Lid van de Vlaamse Beroepsvereniging van Voedingsdeskundigen en Diëtisten
RIZIV erkenning: 5-60928-23-601 

Privé-praktijk :
Dreef 1a - 9860 Oosterzele

Gsm : 0497  / 15 59 24