DIEET KAN KRIMPEN VAN HERSENEN BIJ ZIEKTE VAN ALZHEIMER STOPPEN

[ terug ]    


Recent onderzoek toonde aan dat een dieet rijk aan vitaminen en vis de hersenen kan beschermen tegen veroudering, terwijl junk food het tegenovergestelde effect heeft. Ouderen met hoge gehaltes vitaminen en omega 3-vetzuren in het bloed hadden minder vermindering van het hersenvolume en leverden betere mentale prestaties, volgens een Neurologische studie. Transvetzuren in fastfood werden gerelateerd aan lagere testscores en meer vermindering van het hersenvolume typerend voor de ziekte van Alzheimer. Een Britse medische liefdadigheidsinstelling heeft opgeroepen tot meer preventie omtrent voeding en het risico op dementie. Het beste huidige advies is een evenwichtige voeding met veel groenten en fruit te eten, niet roken, regelmatige lichaamsbeweging te nemen en de bloeddruk en cholesterol in toom te houden, zeiden de Britse onderzoekers.

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende oorzaak van dementie. Symptomen zijn ondermeer geheugenverlies, stemmingswisselingen en problemen met communicatie en redeneren. Geen enkele factor is alleenstaand geïdentificeerd als een oorzaak voor de ziekte van Alzheimer. Een combinatie van factoren, waaronder leeftijd, genen, omgeving, leefstijl en algemene gezondheid spelen een rol.


“Er is een duidelijke behoefte aan sluitend bewijs over het effect van voeding op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer, en dit kan alleen komen van grootschalige, lange termijn studies” aldus Dr Simon Ridley van het Alzheimer’s Research UK.
Het onderzoek keek voedingsstoffen in het bloed na, in plaats van te vertrouwen op vragenlijsten die peilen naar de voedingsgewoonten. Amerikaanse deskundigen analyseerden bloedstalen van 104 gezonde mensen met een gemiddelde leeftijd van 87, die enkele bekende risicofactoren hadden voor de ziekte van Alzheimer. Ze vonden dat degenen die meer vitamine B, C, D en E in hun bloed hadden, het beter deden in testen van het geheugen en het denkvermogen. Mensen met een hoog gehalte aan omega 3-vetzuren – voornamelijk te vinden in vis – had ook hoge scores. Het laagst scoorden deze personen die meer transvetten in hun bloed hadden. Transvetten komen vaak voor in bewerkte voedingsmiddelen, zoals gebak, koekjes en gefrituurd voedsel.


De onderzoekers, van de Oregon Health and Science University, Portland, Portland VA Medical Center en Oregon State University, Corvallis, voerden hersenscans uit op 42 van de deelnemers. Ze vonden dat individuen met een hoog niveau van vitamines en omega-3 vetzuren in hun bloed vaker een grote hersenvolume hadden, terwijl degenen met een hoog gehalte aan transvetten een kleiner totaal hersenvolume bleken te hebben.

Auteur van de studie Gene Bowman van de Oregon Health and Science University zei: “Deze resultaten dienen bevestigd te worden, maar uiteraard is het erg spannend om te denken dat mensen mogelijks hun hersenen kunnen stoppen met krimpen en ze alert kunnen houden door het aanpassen van hun voeding.”


Co-auteur Maret Traber van het Linus Pauling Institute van Oregon State University: “De vitaminen en voedingsstoffen die je krijgt van het eten van een breed scala aan fruit, groenten en vis kan worden gemeten in biomarkers in het bloed. Ik ben er van overtuigd dat deze voedingsstoffen een sterke potentieel hebben om uw hersenen te beschermen en beter te laten werken.”


 

Annelies Verhelst 

Voedingsdeskundige - diëtiste - sportdiëtiste

Lid van de Vlaamse Beroepsvereniging van Voedingsdeskundigen en Diëtisten
RIZIV erkenning: 5-60928-23-601 

Privé-praktijk :
Dreef 1a - 9860 Oosterzele

Gsm : 0497  / 15 59 24