WAT GEBEURT ER MET JE LICHAAM NA HET DRINKEN VAN COLA OF FRISDRANK?

[ terug ]    Als je gezond wil blijven drink je best niet te veel cola, pepsi en andere frisdranken.

Er zijn verschillende redenen waarom het drinken van softdrinks dient afgeraden te worden.
De grote hoeveelheid aan suiker, het fosforzuur en de cafeïne die in de drankjes zitten kan grote schade aanrichten in ons lichaam.


Dit is wat er gebeurt na het drinken van cola of andere frisdranken:  • Na 10 minuten: 10 koffielepels suiker komen in je lichaam terecht (dit is 100% van je dagelijks aanbevolen inname). Normaal gezien zou je van zo een hoge dosis beginnen braken, maar door de combinatie met fosforzuur lijkt het niet zo zoet als het drankje in werkelijkheid is.

 

  • Na 20 minuten: je bloedsuikerspiegel bereikt zijn piek en dit veroorzaakt een massale productie van insuline. Je lever antwoordt hierop door alle suiker die hij kan vinden om te zetten in vet en op dit moment zijn er bergen suiker voor handen!
  • Na 40 minuten: je bloed heeft nu ook alle cafeïne opgenomen. Je pupillen worden groter, je bloeddruk stijgt lichtjes en alsof dit nog niet genoeg is zal je lever als reactie hierop nog wat extra suiker in je bloedstroom pompen. De adenosine receptoren in je hersenen worden nu geblokkeerd en verhinderen dat je slaperig wordt.
  • Na 45 minuten: je lichaam verhoogt de dopamine productie en dit stimuleert de genotscentra in je hersenen. Dit resulteert trouwens in een zelfde effect als dat wat je zou krijgen na het innemen van heroïne.
  • Na 60 minuten: het fosforzuur bindt met calcium, magnesium en zink. In combinatie met de hoge dosis suiker en kunstmatige zoetstoffen veroorzaakt dit een verhoogde uitscheiding van calcium in de urine.
  • Na 60 minuten: cafeïne heeft diuretische eigenschappen en zorgt er dus voor dat je sneller moet plassen. Op deze manier worden het gebonden calcium, magnesium en zink die eigenlijk bestemd waren voor je botten, evenals water, natrium en andere electrolyten geëvacueerd uit je lichaam via de urine.
  • Na 60 minuten: als de storm gaat liggen, begin je stilaan last te krijgen van een suikerdip. Je wordt prikkelbaar en loom. Je hebt ook letterlijk al het water dat in de frisdrank aanwezig was uitgeplast. Maar niet nadat je het verrijkt had met alle waardevolle voedingsstoffen zoals de electrolyten die je vochtbalans op peil brengen en de mineralen die je lichaam nodig heeft voor de sterk houden van je botten en tanden.


Stel je nu eens voor dat je dit je lichaam aandoet, dag na dag, week na week. Wat blijft er na een tijd nog over van je stevige botten. Om nog maar te zwijgen wat de suiker met je tandglazuur aanricht! Hoe denk je dat je lever zich na een tijdje zal voelen? Opgebrand!

Een goede raad: Drink voornamelijk water, af en toe wat versgeperste fruit- of groentensappen en een kopje thee.


 

Annelies Verhelst 

Voedingsdeskundige - diëtiste - sportdiëtiste

Lid van de Vlaamse Beroepsvereniging van Voedingsdeskundigen en Diëtisten
RIZIV erkenning: 5-60928-23-601 

Privé-praktijk :
Dreef 1a - 9860 Oosterzele

Gsm : 0497  / 15 59 24