RECEPTEN > VLEES RECEPTEN >

300 KCAL RECEPTEN | AARDAPPEL RECEPTEN | DESSERT RECEPTEN | PASTA RECEPTEN | RIJST RECEPTEN | SOEP RECEPTEN | VEGETARISCH | VIS RECEPTEN | VLEES RECEPTEN |



Vlees Recepten

Gevulde tomaten met lamsvlees

Ingrediënten voor 1 persoon:

  • 140 g aardappelen
  • 1 middelgrote tomaat
  • 100 g broccoli
  • 5 ml sojaroom
  • peper
  • zout
  • muskaatnoot
  • 3 g mozzarella
  • 1 theelepel olijfolie
  • 75 g mager lamsvlees
  • 1 eetlepel peterselie

Bereidingswijze:

  • Was de aardappelen, dep ze droog en leg ze op een bakplaat
  • Bak ze 30 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven
  • Snij het kapje van de tomaten en schraap ze leeg
  • Stoom de broccoli gaar, mix fijn en meng met de sojaroom
  • Breng op smaak met wat peper, zout en muskaatnoot
  • Vul de tomaten met dit mengsel en bedek met de mozzarella
  • Zet de tomaten 20 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven
  • Verhit de olijfolie en bak het lamsvlees gaar
  • Halveer de aardappelen in de lengte en breng op smaak met peper, zout en muskaatnoot
  • Versier met fijngesneden peterselie



Kippenflapje met tagliatelle


Ingrediënten voor 2 personen:

  • 200 g kipfilet (1 stuk)
  • 60 g bleekselderij
  • 300 g tomaten
  • 10 radijsjes
  • 50 g veldsla
  • 75 g cottage cheese
  • 1 citroen
  • 2 sjalotjes
  • 1 koffielepel tomatenpuree
  • 1 theelepel mosterd
  • peper
  • zout
  • 65 g tagliatelle, ongekookt
  • 3 eetlepels balsamico

Bereidingswijze:

  • Grill de kipfilet gaar
  • Was de schoongemaakte bleekselderij, tomaten, radijsjes en sla
  • Snij de takjes bleekselderij in kleine stukjes en de sla in fijne reepjes
  • Meng de cottage cheese met het sap van 1 citroen, de fijngehakte sjalotjes, de tomatenpuree, de mosterd, de bleekselderij en de helft van de fijngesneden radijsjes
  • Breng op smaak met peper en zout
  • Schep het cottage cheese-mengsel op de gehalveerde kipfilets
  • Maak er twee flapjes van en prik eventueel vast met houten prikkers
  • Kook de tagliatelle gaar
  • Snij de tomaten in schijfjes en schik ze met de fijngesneden sla naast een kippenflapje
  • Dien op met tagliatelle en giet er enkele eetlepels balsamico over



Geroosterd varkenshaasje met picklessaus en witlof

Ingrediënten voor 1 persoon:

  • 200 g witlof
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 75 ml water
  • 5 g vleesbouillonblokje
  • 5 g pickles
  • 1 eetlepel fijngehakte kappertjes
  • 100 g varkenshaasje (= medaillons)
  • peper
  • zout
  • 140 g schoongemaakte aardappelen
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie


Bereidingswijze:

  • Maak het witlof schoon en hol de bittere stronkjes aan de onderkant uit
  • Verhit de olie en voeg de witlofstronken toe
  • Laat ze zachtjes gaar stoven en breng op smaak met peper en zout
  • Breng het water aan de kook en voeg het vleesbouillonblokje toe
  • Voeg de pickles en de kappertjes toe en laat inkoken
  • Rooster ondertussen de medaillons op de roosterpan en breng op smaak met peper en zout
  • Serveer er gekookte aardappelen bij en garneer met peterselie








  Kalkoenlapje met preisaus, gestoomde jonge worteltjes en gekleurde rijst

Ingrediënten voor 1 persoon:

 

  • 300 g jonge wortelen
  • 100 g kalkoenlapjes
  • 25 g preiwit
  • 5 g gehakte sjalot
  • 5 g fijngesneden waterkers
  • 2 g van een groentenbouillonblokje (voor 100 ml vocht)
  • 100 ml water
  • 5 g maïzenabloem
  • 35 g ongepelde rijst, ongekookt
  • snuifje peper en zout
  • 1 koffielepel kerriepoeder
  • peterselie

Bereidingswijze:

  • Schraap de jonge wortelen en snij ze in reepjes
  • Bak het kalkoenlapje in een anti-aanbakpan
  • Stoof het fijngesneden preiwit samen met de gehakte sjalot, de waterkers en het bouillonblokje in de helft van het water (50 ml)
  • Leg daarin het kalkoenlapje en laat het gaar worden
  • Neem het vlees uit de pan
  • Voeg de rest van het water toe en bindt het geheel licht met maïzenabloem
  • Stoom de wortelen tot ze beetgaar zijn
  • Kook de rijst gaar zoals op de verpakking staat vermeld
  • Kruid naar smaak met peper en zout
  • Verdeel de rijst in twee helften
  • Voeg bij de ene helft de koffielepel kerriepoeder
  • Maak twee torentjes van de rijst en plaats ze naast elkaar op het bord
  • Werk af met een takje peterselie op de ongekleurde rijst
  • Schik ook de wortelen en het vlees op het bord
  • Giet de saus over het vlees



Kleurrijke brochette met couscous

Ingrediënten voor 1 persoon:

  • 35 g mager varkensvlees
  • 35 g kipfilet
  • 35 g mager rundvlees
  • 100 g tomaat
  • 30 g groene paprika
  • 30 g gele paprika
  • 50 g komkommer
  • 25 g ui
  • 5 ml azijn
  • 5 ml mosterd
  • 2 eetlepels magere yoghurt
  • fijngehakte kervel
  • fijngehakte sterkers
  • fijngehakte peterselie
  • peper
  • zout
  • 10 blaadjes veldsla
  • 35 g couscous, ongekookt

Bereidingswijze:

  • Snij de verschillende soorten vlees in blokjes van dezelfde grootte
  • Maak de groenten schoon, was ze grondig en snij ze in gelijke stukjes
  • Steek de stukjes vlees, paprika, ui, tomaat en komkommer afwisselden aan spiesjes
  • Bestrooi met de kruiden en zout
  • Gril ze gaar
  • Kook de couscous zoals aangegeven staat op de verpakking
  • Klop de azijn en de mosterd door elkaar
  • Voeg de yoghurt en de fijngehakte kervel, sterkers en peterselie toe en meng goed
  • Breng op smaak met peper en zout
  • Schik de spiesjes op enkele gewassen blaadjes veldsla
  • Dien op met de yoghurtsaus met groene kruiden en de couscous



Farfalle met kalkoen en shii-take

Ingrediënten voor 1 persoon:

 

  • 3 g maïszetmeel
  • 20 ml droge witte wijn
  • 25 ml sojasaus
  • ½ teentje knoflook
  • 125 g kalkoenfilet
  • 100 g verse courgette
  • 75 g verse shii-take
  • 5 ml olijfolie
  • 1 g kipbouillonblokje
  • 50 ml water
  • peper
  • muskaatnoot
  • 50 g farfalle, ongekookt

Bereidingswijze:

 

  • Meng het maïszetmeel met de witte wijn en de sojasaus
  • Pel het knoflookteentje en pers het
  • Snij de kalkoenfilet in kleine stukjes en voeg ze toe aan de saus
  • Zet dit afgedekt in de koelkast
  • Spoel de courgette en dep ze droog
  • Snij de courgette in fijne stukjes
  • Wrijf de shii-take schoon
  • Haal de kalkoenstukjes uit de marinade, dep droog en roerbak ze 5 minuten in een wok
  • Voeg in de laatste minuut de marinade toe
  • Haal de kalkoenblokjes uit de wok en wrijf de wok schoon
  • Breng ondertussen water aan de kook
  • Kook de farfalle tot hij gaar is
  • Verhit de olijfolie in een wok
  • Roerbak de courgettestaafjes en de shii-take gedurende 1 minuut in de olie
  • Giet de kipbouillon erbij en breng dit aan de kook
  • Voeg de kalkoenblokjes erbij en laat nog even goed doorwarmen
  • Kruid naar smaak met peper en muskaatnoot
  • Serveer met de gekookte farfalle





 

Annelies Verhelst 

Voedingsdeskundige - diëtiste - sportdiëtiste

Lid van de Vlaamse Beroepsvereniging van Voedingsdeskundigen en Diëtisten
RIZIV erkenning: 5-60928-23-601 

Privé-praktijk :
Molenkouter 5 - 9620 Zottegem

Gsm : 0497  / 15 59 24