RECEPTEN > RIJST RECEPTEN >

300 KCAL RECEPTEN | AARDAPPEL RECEPTEN | DESSERT RECEPTEN | PASTA RECEPTEN | RIJST RECEPTEN | SOEP RECEPTEN | VEGETARISCH | VIS RECEPTEN | VLEES RECEPTEN |



Rijst Recepten

Bamboe bali van vis

Ingrediënten voor 1 persoon:

  • 50 g ui
  • 30 g bleekselderij
  • 75 g prei
  • 75 g wortelen
  • ½ eetlepel arachideolie
  • ½ teentje knoflook
  • 1 klein stukje gember
  • 20 g sojascheuten
  • handvol spinaziebladeren
  • 1 dl water
  • 3 g vetarm kippenbouillonblokje
  • chilisaus
  • 100 g kabeljauw
  • sap van ¼ citroen
  • peper
  • zout
  • ½ eetlepel maïsbloem
  • 35 g ongepelde rijst, ongekookt
  • 25 g gekookte scampi
  • gehakte bieslook

Bereidingswijze:

  • Maak de groenten schoon
  • Versnipper de ui, snij de selderij in fijne reepjes, de prei in fijne ringen en de wortelen in dunne plakjes
  • Verhit de olie in de wok
  • Roerbak gedurende één minuut de ui, de fijngeperste knoflook en de gemberwortel
  • Voeg de andere groenten en de spinazie toe en roerbak 4 minuten
  • Doe in de wok 1 dl water, het kippenbouillonblokje en de chilisaus
  • Breng aan de kook, leg er de stukken vis op en besprenkel met citroen, peper en eventueel zout
  • Laat 10 minuten garen
  • Breng in een kom water aan de kook, voeg er de rijst aan toe en kook hem gaar
  • Bind met de maïsbloem
  • Dien op met rijst en scampi’s, garneer met bieslook






  Kalkoenlapje met preisaus, gestoomde jonge worteltjes en gekleurde rijst

Ingrediënten voor 1 persoon:

 

  • 300 g jonge wortelen
  • 100 g kalkoenlapjes
  • 25 g preiwit
  • 5 g gehakte sjalot
  • 5 g fijngesneden waterkers
  • 2 g van een groentenbouillonblokje (voor 100 ml vocht)
  • 100 ml water
  • 5 g maïzenabloem
  • 35 g ongepelde rijst, ongekookt
  • snuifje peper en zout
  • 1 koffielepel kerriepoeder
  • peterselie

Bereidingswijze:

  • Schraap de jonge wortelen en snij ze in reepjes
  • Bak het kalkoenlapje in een anti-aanbakpan
  • Stoof het fijngesneden preiwit samen met de gehakte sjalot, de waterkers en het bouillonblokje in de helft van het water (50 ml)
  • Leg daarin het kalkoenlapje en laat het gaar worden
  • Neem het vlees uit de pan
  • Voeg de rest van het water toe en bindt het geheel licht met maïzenabloem
  • Stoom de wortelen tot ze beetgaar zijn
  • Kook de rijst gaar zoals op de verpakking staat vermeld
  • Kruid naar smaak met peper en zout
  • Verdeel de rijst in twee helften
  • Voeg bij de ene helft de koffielepel kerriepoeder
  • Maak twee torentjes van de rijst en plaats ze naast elkaar op het bord
  • Werk af met een takje peterselie op de ongekleurde rijst
  • Schik ook de wortelen en het vlees op het bord
  • Giet de saus over het vlees


 

Annelies Verhelst 

Voedingsdeskundige - diëtiste - sportdiëtiste

Lid van de Vlaamse Beroepsvereniging van Voedingsdeskundigen en Diëtisten
RIZIV erkenning: 5-60928-23-601 

Privé-praktijk :
Molenkouter 5 - 9620 Zottegem

Gsm : 0497  / 15 59 24