GLOEIEND HETE THEE DRINKEN LEIDT TOT KANKER

[ terug ]    


Het drinken van gloeihete thee verhoogt het risico op slokdarmkanker. Een recente studie in The Britisch Medical Journal toonde aan dat het drinken van zwarte thee aan temperaturen van 70°C of meer het risico op kanker deed toenemen.


Dit zou één van de verklaringen kunnen zijn voor het verhoogd risico op slokdarmkanker bij sommige niet-Westerse populaties. Het toevoegen van melk aan de thee koelt de drank voldoende af om het risico te verlagen.

Het drinken van warme thee vergeleken met hete thee (65 – 69°C) betekende een dubbeling van het risico op slokdarmkanker. Gloeiend hete thee (70°C en meer) drinken verhoogde het risico 8 keer!

De deelnemers waren regelmatig drinkers van zwarte thee, met een gemiddelde van 1 liter per dag. Ook de snelheid van het drinken was belangrijk. Het uitdrinken van een kopje thee in minder dan 2 minuten, betekende een vijfmaal groter risico op kanker dan wanneer men er langer dan 4 minuten over deed om een tas uit te drinken.

Er was geen verband tussen de hoeveelheid thee die geconsumeerd werd en het risico op kanker.


Slokdarmkanker leidt jaarlijks tot meer dan 500 000 overlijdens wereldwijd.
Roken en alcohol zijn de voornaamste oorzaken voor het ontwikkelen van slokdarmkankers in Europa en Amerika.
Maar waarom in bepaalde andere populaties deze kankers zo vaak voorkomen is nog niet duidelijk.
Het drinken of eten van te hete dranken en spijzen is steeds af te raden omdat dit de slokdarmweefsels beschadigd.
Dus voor alle duidelijkheid, het probleem zit niet in het drinken van thee, maar in de te hoge temperatuur van de drank indien men niet wacht tot deze voldoende afgekoeld is.


 

Annelies Verhelst 

Voedingsdeskundige - diëtiste - sportdiëtiste

Lid van de Vlaamse Beroepsvereniging van Voedingsdeskundigen en Diëtisten
RIZIV erkenning: 5-60928-23-601 

Privé-praktijk :
Dreef 1a - 9860 Oosterzele

Gsm : 0497  / 15 59 24