TIPS VOOR EEN PLATTERE BUIK

[ terug ]    


Eindeloze sessies met buikspieroefeningen, allerlei buiktraintoestellen en andere gadgets beloven ons de perfecte strakke buikomtrek.

Maar om een plattere en sexy buik te krijgen is er meer nodig dan alleen maar wat sit-ups doen.


Dit 8-stappen plan helpt je op weg naar een strakke buik en smallere taille-omtrek.





1. Voeding
Niets is zo belangrijk als de voeding wanneer we de buikomtrek willen verminderen. Belangrijk is om je bloedsuikerniveau onder controle te krijgen. Dit bekomt met door regelmatig te eten, verspreid over 4 tot 6 maaltijden per dag. Hiermee worden uiteraard geen megaporties bedoeld, maar aangepaste kleinere porties, verspreid over de dag.


2. Verhoudingen
De kans is heel klein dat je smalle dijen en een platte buik zal krijgen door 80% van je dagelijkse calorieën uit koolhydraten (brood, pasta, rijst, aardappelen, koek, snoep,…) te halen.
Ideaal is een verhouding van 50% koolhydraten, 30% gezonde vetten en 20% eiwitten. Als je deze regel alvast in gedachten houdt, ben je op goede weg om te slagen in je dieet.


3. Timing
Vier tot zes eetmomenten per dag lijkt misschien veel, maar belangrijk om weten hierbij is dat het lichaam steeds de neiging heeft om vetten op te slaan ook al wil jij zo graag vet verliezen. Dit heeft te maken met het overlevingsprincipe waarbij het lichaam vetten wil bewaren voor in tijden van hongersnood en uitputting. Daarom is het ook belangrijk dat je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk is. Door tussen de maaltijden een klein gezond tussendoortje te nemen, leert je lichaam het bloedsuikerniveau beter te controleren. Dit leidt op zijn beurt tot een betere vetverbranding.


4. Calorieën
Uiteraard is het ook belangrijk om het totaal aantal opgenomen calorieën te controleren. Want door enkel de eerste 3 punten in rekening te brengen, zonder de totale calorie-inname te beperken, zal het resultaat uitblijven. Het maakt niet uit hoe gezond je dan wel eet, als je uiteindelijk nog te veel eet dan je nodig hebt per dag. Belangrijk is om een dagelijkse calorie-inname te bekomen waarbij je een stabiel gewicht behoudt, zonder in gewicht toe te nemen. Een diëtiste kan je helpen om je dagelijkse voeding te analyseren en te berekenen hoeveel je juist nodig hebt per dag.


5. Een licht calorie tekort
Eens je weet hoeveel calorieën je juist mag innemen om niet te verdikken, verminder je dit aantal met 200 tot maximum 500 calorieën. Strenge diëten leiden tot een groot jojo-effect. Het is dus zeker niet goed om te streng te diëten. Want zo komt je lichaam onvermijdelijk in het overlevingsprincipe zoals eerder besproken en creëer je als het ware een gevoel van hongersnood, waardoor je lichaam juist extra moeilijk vetten zal verbranden, en spierweefsel zal gebruiken als brandstof. Belangrijk is juist dat we het spierweefsel behouden, want deze zorgen ervoor dat het lichaamsmetabolisme hoog blijft.


6. Consistentie
Dit voedingsplan dien je zes dagen per week vol te houden. Eén dag per week kan je beschouwen als ‘zeurdag’. Let wel op dat deze zeurdag niet uitdraait op een rampdag, waarbij je alles tegelijk zou willen opeten. Een voorbeeld van wat op een zeurdag eens mag gegeten worden, kan zijn: een halve pizza, een ijsje,… maar zeker niets te extreem. Door te overeten, zal je bloedsuikerniveau heel hoog staan, en dit kan tot 7 uur duren voor deze terug een normaal niveau bereikt. Op die manier zal je lichaam geen vet meer willen verbranden.


7. Krachttraining
Drie tot vier workout sessies van 35 minuten tot 1 uur per week helpen je om je spiermassa te behouden. Regelmatig buikspieroefeningen doen, zorgen er voor dat je buik platter en strakker wordt.


8. Conditietraining
Doe drie tot vijf keer per week lichte cardiotraining (fietsen, wandelen, lopen, roeien,…) gedurende 30 tot 45 minuten. Als je een beginner bent, is het uiterst belangrijk om je beweging langzaam aan op te bouwen. Als je merkt dat je lichaamsgewicht na een tijdje terug blijft hangen, kan je het tempo en de duur van je bewegingssessies opdrijven.

Door regelmatig te bewegen, door calorieën in beperkte mate te verminderen, eventueel met de hulp van een diëtiste of voedingsdeskundige die voor jou een persoonlijk programma opstelt, zal je uiteindelijk die platte buik krijgen waar je altijd al van had gedroomd.


 

Annelies Verhelst 

Voedingsdeskundige - diëtiste - sportdiëtiste

Lid van de Vlaamse Beroepsvereniging van Voedingsdeskundigen en Diëtisten
RIZIV erkenning: 5-60928-23-601 

Privé-praktijk :
Dreef 1a - 9860 Oosterzele

Gsm : 0497  / 15 59 24