GROENTEN EN FRUIT ALL DAY LONG!

[ terug ]    


Dat groenten en fruit gezond zijn, weten we allemaal.
Dagelijks hebben we 2 à 3 stukken fruit en minstens 300 gram groenten nodig, maar de gemiddelde Belg geraakt niet eens aan de helft!

We eten niet meer dan 118 gram fruit en 138 gram groenten per dag.
Omgerekend niet meer dan 40 procent van ons broodnodige fruit en 47 procent van de groenten.

Op 9 oktober werd het startschot gegeven voor “All Day Long”, een nieuwe campagne van het VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) die tot doel heeft de Belg ertoe aan te zetten om meer groenten en fruit te eten.

Niet alleen tijdens de maaltijd maar ook tussendoor kunnen groenten en fruit best gesmaakt worden.
Door de inname ervan te spreiden over verschillende momenten van de dag wordt het veel makkelijker aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit te komen.

Groenten en fruit kunnen mekaar niet vervangen, ze bevatten elk hun eigen vitaminen en mineralen, vezels en andere zeer nuttige stoffen. Ook variatie onder de groenten en fruitsoorten is net zo belangrijk. Zo zorgen we ervoor dat we steeds een zeer ruim aanbod aan vitaminen, mineralen,… binnenkrijgen.


Hoe krijgen we meer zin in groenten en fruit?
Vaak weten mensen niet goed hoe groenten lekker en smakelijk te bereiden.
Neem er alvast eens een paar kookboeken bij en wedden dat je veel inspiratie opdoet en alvast zin krijgt in al die lekkere vitaminen en mineralen.
Groeten kan je wokken, stomen, verwerken in ovenschotels of salades, soep van maken, mixen tot overheerlijke groentensapjes, quiche van maken enzovoort…

Veel mensen weten ook niet dat er zoveel variatie mogelijk is aan groenten en fruit.
Stap eens een groeten- en fruitwinkel binnen en bekijk het ruime aanbod dat je daar kan treffen!!
Wedden dat er zeker enkele soorten bijzitten die je nog nooit hebt geproefd?


Voor wie niet altijd tijd genoeg heeft om lang achter de kookpotten te staan, hoeft het niet altijd vers uit de winkel te komen. Af en toe mag je ook diepvriesgroenten of blikgroenten gebruiken, maar vermijd al te vetrijke bereidingen. Ook fruit in blik mag eens, maar kies dan wel voor fruit op eigen sap in plaats van op siroop.


Fruit kan je als ontbijt eten. Neem dan gerust 2 à 3 stuks. Fruit uit de hand is het beste tussendoortje.
Fruit persen mag af en toe, zorg er wel voor dat je niet altijd fruitsapjes drinkt want hierdoor gaat een deel van het vezelgehalte van de vrucht verloren. Drink het versgeperste sap ook onmiddellijk uit want de vitaminen zijn uiterst gevoelig aan licht.


Enkele tips om op een creatieve manier meer fruit en groenten te eten:
Ontbijt:
Een fruitontbijt onder de vorm van een fruitslaatje met vers geperst sinaasappelsap erbij.
Banaan of kiwi in schijfjes op de boterham
Toast met fruitmousse of gerookte zalm met tuinkers, veldsla of rucola

Tussendoortjes:
Fruitshake
Fruit en groetensapjes
Kiwi met yoghurt
Fruitbrochette en fruitlolly’s
Gedroogde vruchtjes of noten
Stoofappeltjes of -peertjes
Wortel, enkele kersttomaatjes, bloemkoolroosjes of komkommerschijfjes met zelfgemaakte yoghurtdipjes


Nog meer tips vind je op www.alldaylong.be


 

Annelies Verhelst 

Voedingsdeskundige - diëtiste - sportdiëtiste

Lid van de Vlaamse Beroepsvereniging van Voedingsdeskundigen en Diëtisten
RIZIV erkenning: 5-60928-23-601 

Privé-praktijk :
Dreef 1a - 9860 Oosterzele

Gsm : 0497  / 15 59 24