Gratin dauphinois met hesp
Ingrediënten voor 4 personen:
- 500 g geschilde aardappelen
- een teentje knoflook
- 100 g geraspte light kaas
- 1 eetlepel bakmargarine
- 200 g magere gekookte hesp
- 250 ml magere melk
- peper
- zout
- nootmuskaat
Bereidingswijze:
- Schil de aardappelen en snijd ze in dunne schijfjes
- Wrijf een vuurvaste schotel in met de bakmargarine en het teentje knoflook
- Schik de helft van de aardappelen in de schaal
- Bestrooi met een snuifje peper, zout en nootmuskaat
- Bedek met 25 g van de geraspte kaas
- Snijd de hesp in kleine stukjes
- Leg deze stukjes verspreid op de aardappelen
- Dek af met de rest van de aardappelen
- Bestrooi opnieuw met een snuifje peper, zout en nootmuskaat
- Bedek het geheel met 25 g van de geraspte kaas
- Verwarm 250 ml magere melk
- Haal de pan van het vuur
- Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat
- Voeg hierbij de helft van de resterende geraspte kaas toe en roer goed
- Giet dit mengsel over de aardappelschotel
- Verwarm de oven op 220°C
- Plaats de schotel in de voorverwarmde oven gedurende 25 minuten op 180°C en gedurende 20 minuten op 200°C
- Enkele minuten voordat u de schotel uit de oven neemt, kan u de resterende kaas over de schotel strooien
Tip: groenten die hierbij kunnen gegeten worden, zijn vb. witloof, courgette, aubergine,…
Quiche van kabeljauw met spinazie en prei
Ingrediënten voor 1 persoon:
- 60 g prei
- 60 g spinazie
- 100 g kabeljauwfilet
- 100 g aardappelen
- 30 ml magere melk
- 20 g geraspte harde kaas, light
- peper
- zout
- muskaatnoot
Bereidingswijze:
- Snij de prei in grove stukken
- Blancheer de prei en de spinazie gedurende korte tijd (2 min.) in heet water
- Laat de prei en de spinazie uitlekken
- Snij de kabeljauw in reepjes
- Voeg de reepjes bij de spinazie en de prei
- Doe het mengsel in een ovenvast schaaltje
- Kook de aardappelen zacht
- Pureer ze en voeg een scheutje magere melk toe
- Verwarm de melk op een zacht vuurtje
- Voeg er van het vuur de kaas bij en meng goed
- Kruid het mengsel met peper, zout en muskaatnoot
- Giet gelijkmatig het vloeibaar mengsel over het ovenschaaltje
- Plaats het schaaltje 20 min. in een voorverwarmde oven van 175°C
Zalmforel in papillot met gepofte aardappelen en broccoli
Ingrediënten voor 1 persoon:
- 120 g aardappelen
- 200 g broccoli
- 120 g verse zalmfilet
Bereidingswijze:
- Spoel de aardappelen goed af
- Leg ze naast elkaar op de ovenbakplaat
- Zet de plaat op in een matig voorverwarmd oven
- Pof de aardappelen gedurende ½ uur voor kleine en ¾ uur tot 1 uur voor grote
- Stoom de broccoli in een stoommandje tot ze beetgaar is
- Wikkel de zalmforel in een stukje aluminiumfolie en vorm tot papilloten
- Gaar gedurende 20 minuten in een warme oven
- Haal de aardappelen uit de oven als de schil bruin en knappend is
- Snij bij het opdienen de papillotten open
- Leg de zalmforel op borden en serveer direct
- Geef er de gepofte aardappelen en broccoli bij
|
|
Duo van kabeljauw en asperges met een garnalensaus en aardappelpuree
Ingrediënten voor 1 persoon:
- 200 g ongeschilde aardappelen
- 250 g verse of diepgevroren asperges
- 100 g kabeljauwfilet
- Voor de saus:
- 7 ml olijfolie
- 7 g tarwebloem
- 100 g visbouillon (het pocheervocht van de kabeljauw gebruiken)
- peper en zout
- 3 ml citroensap
- 10 g grijze garnalen, gepeld
- enkele takjes verse dille
- muskaatnoot
- Voor de afwerking:
- 50 g kerstomaatjes
- 10 g citroen
- enkele takjes verse dille
- verse peterselie
Bereidingswijze:
- Schil de aardappelen
- Breng een weinig water aan de kook en voeg de aardappelen toe
- Laat ze gedurende 15- 20 minuten koken
- Maak de asperges schoon
- Doe de asperges in ruim kokend water en laat ze 15- 20 minuten koken, tot ze gaar zijn
- Pocheer de kabeljauw in water (als vuistregel geldt een pocheertijd van ca. 2 minuten per centimeter dikte, gemeten op het dikste deel, of totdat het visvlees niet meer transparant is)
- Vang het pocheervocht op voor de saus
- Maak voor de saus een roux van de olijfolie en de bloem
- Voeg een beetje van de visbouillon toe tot de saus indikt
- Voeg de bouillon toe totdat de saus de gewenste dikte heeft bereikt
- Voeg naar smaak wat peper en zout toe aan de saus, evenals wat citroensap, de garnaaltjes en de takjes dille
- Giet de aardappelen af en pureer ze
- Kruid ze naar smaak met peper, zout en muskaatnoot
- Giet ook de asperges af
- Schik alles mooi op een bord en versier met de saus
- Garneer het gerecht met enkele kerstomaatjes, wat schijfjes citroen en enkele takjes verse dille
- Versier de asperges met fijngehakte peterselie
Geroosterd varkenshaasje met picklessaus en witlof
Ingrediënten voor 1 persoon:
- 200 g witlof
- 1 eetlepel olijfolie
- 75 ml water
- 5 g vleesbouillonblokje
- 5 g pickles
- 1 eetlepel fijngehakte kappertjes
- 100 g varkenshaasje (= medaillons)
- peper
- zout
- 140 g schoongemaakte aardappelen
- 1 eetlepel fijngehakte peterselie
Bereidingswijze:
- Maak het witlof schoon en hol de bittere stronkjes aan de onderkant uit
- Verhit de olie en voeg de witlofstronken toe
- Laat ze zachtjes gaar stoven en breng op smaak met peper en zout
- Breng het water aan de kook en voeg het vleesbouillonblokje toe
- Voeg de pickles en de kappertjes toe en laat inkoken
- Rooster ondertussen de medaillons op de roosterpan en breng op smaak met peper en zout
- Serveer er gekookte aardappelen bij en garneer met peterselie
|