RECEPTEN > AARDAPPEL RECEPTEN >

300 KCAL RECEPTEN | AARDAPPEL RECEPTEN | DESSERT RECEPTEN | PASTA RECEPTEN | RIJST RECEPTEN | SOEP RECEPTEN | VEGETARISCH | VIS RECEPTEN | VLEES RECEPTEN |



Aardappel Recepten

Gratin dauphinois met hesp

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 500 g geschilde aardappelen
  • een teentje knoflook
  • 100 g geraspte light kaas
  • 1 eetlepel bakmargarine
  • 200 g magere gekookte hesp
  • 250 ml magere melk
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat

Bereidingswijze:

  • Schil de aardappelen en snijd ze in dunne schijfjes
  • Wrijf een vuurvaste schotel in met de bakmargarine en het teentje knoflook
  • Schik de helft van de aardappelen in de schaal
  • Bestrooi met een snuifje peper, zout en nootmuskaat
  • Bedek met 25 g van de geraspte kaas
  • Snijd de hesp in kleine stukjes
  • Leg deze stukjes verspreid op de aardappelen
  • Dek af met de rest van de aardappelen
  • Bestrooi opnieuw met een snuifje peper, zout en nootmuskaat
  • Bedek het geheel met 25 g van de geraspte kaas
  • Verwarm 250 ml magere melk
  • Haal de pan van het vuur
  • Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat
  • Voeg hierbij de helft van de resterende geraspte kaas toe en roer goed
  • Giet dit mengsel over de aardappelschotel
  • Verwarm de oven op 220°C
  • Plaats de schotel in de voorverwarmde oven gedurende 25 minuten op 180°C en gedurende 20 minuten op 200°C
  • Enkele minuten voordat u de schotel uit de oven neemt, kan u de resterende kaas over de schotel strooien

Tip: groenten die hierbij kunnen gegeten worden, zijn vb. witloof, courgette, aubergine,…


Quiche van kabeljauw met spinazie en prei

Ingrediënten voor 1 persoon:

  • 60 g prei
  • 60 g spinazie
  • 100 g kabeljauwfilet
  • 100 g aardappelen
  • 30 ml magere melk
  • 20 g geraspte harde kaas, light
  • peper
  • zout
  • muskaatnoot

Bereidingswijze:

  • Snij de prei in grove stukken
  • Blancheer de prei en de spinazie gedurende korte tijd (2 min.) in heet water
  • Laat de prei en de spinazie uitlekken
  • Snij de kabeljauw in reepjes
  • Voeg de reepjes bij de spinazie en de prei
  • Doe het mengsel in een ovenvast schaaltje
  • Kook de aardappelen zacht
  • Pureer ze en voeg een scheutje magere melk toe
  • Verwarm de melk op een zacht vuurtje
  • Voeg er van het vuur de kaas bij en meng goed
  • Kruid het mengsel met peper, zout en muskaatnoot
  • Giet gelijkmatig het vloeibaar mengsel over het ovenschaaltje
  • Plaats het schaaltje 20 min. in een voorverwarmde oven van 175°C



Zalmforel in papillot met gepofte aardappelen en broccoli

Ingrediënten voor 1 persoon:

  • 120 g aardappelen
  • 200 g broccoli
  • 120 g verse zalmfilet


Bereidingswijze:

  • Spoel de aardappelen goed af
  • Leg ze naast elkaar op de ovenbakplaat
  • Zet de plaat op in een matig voorverwarmd oven
  • Pof de aardappelen gedurende ½ uur voor kleine en ¾ uur tot 1 uur voor grote
  • Stoom de broccoli in een stoommandje tot ze beetgaar is
  • Wikkel de zalmforel in een stukje aluminiumfolie en vorm tot papilloten
  • Gaar gedurende 20 minuten in een warme oven
  • Haal de aardappelen uit de oven als de schil bruin en knappend is
  • Snij bij het opdienen de papillotten open
  • Leg de zalmforel op borden en serveer direct
  • Geef er de gepofte aardappelen en broccoli bij




  Duo van kabeljauw en asperges met een garnalensaus en aardappelpuree

Ingrediënten voor 1 persoon:

  • 200 g ongeschilde aardappelen
  • 250 g verse of diepgevroren asperges
  • 100 g kabeljauwfilet
  • Voor de saus:
    • 7 ml olijfolie
    • 7 g tarwebloem
    • 100 g visbouillon (het pocheervocht van de kabeljauw gebruiken)
    • peper en zout
    • 3 ml citroensap
    • 10 g grijze garnalen, gepeld
    • enkele takjes verse dille
    • muskaatnoot
  • Voor de afwerking:
    • 50 g kerstomaatjes
    • 10 g citroen
    • enkele takjes verse dille
    • verse peterselie

Bereidingswijze:

  • Schil de aardappelen
  • Breng een weinig water aan de kook en voeg de aardappelen toe
  • Laat ze gedurende 15- 20 minuten koken
  • Maak de asperges schoon
  • Doe de asperges in ruim kokend water en laat ze 15- 20 minuten koken, tot ze gaar zijn
  • Pocheer de kabeljauw in water (als vuistregel geldt een pocheertijd van ca. 2 minuten per centimeter dikte, gemeten op het dikste deel, of totdat het visvlees niet meer transparant is)
  • Vang het pocheervocht op voor de saus
  • Maak voor de saus een roux van de olijfolie en de bloem
  • Voeg een beetje van de visbouillon toe tot de saus indikt
  • Voeg de bouillon toe totdat de saus de gewenste dikte heeft bereikt
  • Voeg naar smaak wat peper en zout toe aan de saus, evenals wat citroensap, de garnaaltjes en de takjes dille
  • Giet de aardappelen af en pureer ze
  • Kruid ze naar smaak met peper, zout en muskaatnoot
  • Giet ook de asperges af
  • Schik alles mooi op een bord en versier met de saus
  • Garneer het gerecht met enkele kerstomaatjes, wat schijfjes citroen en enkele takjes verse dille
  • Versier de asperges met fijngehakte peterselie



Geroosterd varkenshaasje met picklessaus en witlof

Ingrediënten voor 1 persoon:

  • 200 g witlof
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 75 ml water
  • 5 g vleesbouillonblokje
  • 5 g pickles
  • 1 eetlepel fijngehakte kappertjes
  • 100 g varkenshaasje (= medaillons)
  • peper
  • zout
  • 140 g schoongemaakte aardappelen
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie


Bereidingswijze:

  • Maak het witlof schoon en hol de bittere stronkjes aan de onderkant uit
  • Verhit de olie en voeg de witlofstronken toe
  • Laat ze zachtjes gaar stoven en breng op smaak met peper en zout
  • Breng het water aan de kook en voeg het vleesbouillonblokje toe
  • Voeg de pickles en de kappertjes toe en laat inkoken
  • Rooster ondertussen de medaillons op de roosterpan en breng op smaak met peper en zout
  • Serveer er gekookte aardappelen bij en garneer met peterselie





 

Annelies Verhelst 

Voedingsdeskundige - diëtiste - sportdiëtiste

Lid van de Vlaamse Beroepsvereniging van Voedingsdeskundigen en Diëtisten
RIZIV erkenning: 5-60928-23-601 

Privé-praktijk :
Molenkouter 5 - 9620 Zottegem

Gsm : 0497  / 15 59 24