3 KLEINE STAPJES OP WEG NAAR EXTRA GEWICHTSVERLIES!

[ terug ]    

Op welke manier kan je naast je dagelijkse dieetprogramma en trainingsschema nog wat extra gewicht verliezen? Het is heel eenvoudig. Kleine wijzigingen in je levensstijl kunnen grote veranderingen in energieverbruik opleveren. Wist je dat je door 1,5 km wandelen al zo’n 100 kcal verbrandt? Hou dit feit alvast goed in je gedachten! De vraag luidt nu als volgt: op welke manier kom ik aan meer kilometers? Je hoeft het niet té ver te gaan zoeken. Het geheim zit ‘m in het veranderen van je dagdagelijkse routine. Hier volgen alvast drie voorbeelden. Maar denk eraan, vele kleintjes maken één groot verschil!


1. Parkeer de auto achteraan de parking.
De meeste mensen parkeren de auto liefst zo dicht mogelijk bij de winkel zodat ze zo weinig mogelijk afstand moeten afleggen. Door je auto wat verder op de parking te plaatsen, lever je een extra inspanning maar het kan je ook heel wat kopzorgen besparen. Als het op een parkingplaats zoeken aankomt dan kunnen de mensen ongelooflijk egoïstisch zijn. Soms vechten ze om de meest gegeerde plaatsjes als twee honden om een been. Ofwel staan ze te wachten tot iemand wegrijdt uit een dichtbijgelegen plekje, waardoor heel het verkeer in de war wordt gestuurd. En dit alles gebeurt terwijl er achteraan de parking nog ettelijke plaatsen te vinden zijn. Maar niemand wil daar geparkeerd staan, want dan moet men een eindje wandelen. Geloof me vrij, zelfs al staat je auto achteraan de parking dan kan je nog eerder in de winkel zijn dan de mensen die rondjes rijden om een plekje te vinden vooraan. Reden te meer om trots te zijn op jezelf!


2. Neem de trap in plaats van de lift.
Natuurlijk is het veel gemakkelijker en leuker om de lift te nemen dan de trap. Maar als je echt van plan bent om je levenswijze te veranderen, dan is het belangrijk dat je steeds gefocused blijft op je doel. En dat doel is: meer verbruiken, meer bewegen! Door zo vaak mogelijk de trap te nemen, ben je goed op weg om een nieuwe start te maken. Door trappen te lopen, gebruik je de spieren van je benen en je rug immers op een andere manier dan bij gewoon stappen. Dus je bent je lichaam aan het trainen zonder dat je het zelf goed en wel beseft! Denk eens na hoe vaak je de lift of roltrap neemt, maar net zo goed de trap kon gebruiken. In een flatgebouw, een hotel, een shoppingcenter, op het werk, in het station, overal kom je ze tegen. Bedenk dan eens hoeveel extra stappen dit kan opleveren! Gewoon doen!


3. Beweeg meer op het werk.
Vele mensen zitten dagelijk minstens 8 uur achter een bureau, zonder amper recht te staan. Nochtans zijn er verschillende manieren om er voor te zorgen dat je toch de nodige beweging bekomt. Blijf tijdens de koffiepause niet aan je bureau zitten, maar maak van deze gelegenheid gebruik om de benen eens te strekken. Drink meer water, dan zul je ook vaker naar toilet moeten. En het zuivert je lichaam bovendien. Ga tijdens de middagpause eens buiten en maak een kleine wandeling. Indien mogelijk, wandel rond terwijl je aan het telefoneren bent.
En als je baas je een opmerking geeft, zeg dan maar dat je het doet voor je gezondheid en dat hij dat alleen maar kan toejuichen!

Drie kleine veranderingen die een wereld van verschil kunnen maken. Op deze manier kom je zeker aan een paar extra kilometers per dag en dat levert al gauw een extra kilo gewichtsverlies op per maand bovenop de kilo’s die je kwijtspeelt door je dieet- en trainingsprogramma op te volgen. Je lichaam zal je dankbaar zijn!


 

Annelies Verhelst 

Voedingsdeskundige - diëtiste - sportdiëtiste

Lid van de Vlaamse Beroepsvereniging van Voedingsdeskundigen en Diëtisten
RIZIV erkenning: 5-60928-23-601 

Privé-praktijk :
Dreef 1a - 9860 Oosterzele

Gsm : 0497  / 15 59 24